Hundredvis af aarhusianere hjalp NorthSide med at plante ny skov ved Vilhelmsborg
Sammen med musikfestivalen NorthSide og Aarhus Kommune, greb flere hundrede aarhusianere spaderne og plantede de første 1.000 træer i et nyt skov- og naturområde syd for Vilhelmsborg en efterårslørdag i november.
Musik, mad over bål og masser af mennesker. Der var autentisk NorthSide-stemning da hundredvis af aarhusianere plantede de første 1.000 eg, spidsløn, avnbøg og lindetræer i en ny knapt 10 hektar stor skov ved Vilhelmsborg. Det var både unge aarhusianere, lokale ældre og børnefamilier, der tog ud tur ud i efteråret for at være med til at skabe en ny skov.
Skoven plantes - set fra oven. Familier og unge og ældre myldrede rundt på arealet, der er starten på et nyt stort natur- og skovområde, som aarhusianerne kan nå med letbanen. Dronefoto: Mikkel Aarup Tybjerg
Der instrueres forud for plantning af de 1.000 træer. Foto: Casper Tybjerg
De 10 hektar skov, som NorthSide finansierer, bliver en del af et 300 hektar stort naturprojekt, hvor Aarhus Kommune omdanner tidligere landbrugsjord til ny natur. Formålet er at give aarhusianerne nem adgang til gode oplevelser under åben himmel samtidig med, at grundvandet bliver beskyttet, biodiversiteten øget og mere CO2 bliver bundet i området.
Minister plantede også træer: Det her er virkelig stærkt
Også Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, var med til at plante de første træer, møde parterne bag projektet og få inspiration til, hvordan et samarbejde mellem virksomheder, kommuner og Klimaskovfonden kan få skovrejsning til at ske - hurtigt og i større skala.
"Det her er virkelig stærkt. Mens vi gør noget godt for at undgå at jordene står og afgasser til klimaet, mens vi sørger for at de jorde, der udleder alt for kvælstof og er hovedårsagen til, at der ikke er noget liv i vores fjorde, så skal vi omdanne det til natur, som både er produktionsskov og urørt skov og beskyttet natur så vi får meget større biodiversitet. Men også meget mere natur som gør, at vi alle sammen kan komme ud og bruge naturen. Derfor vil jeg gerne sige stor tak for det her initiativ, det skal vi have virkelig meget mere af," sagde ministeren, inden han stillede en række spørgsmål til parterne for at høre mere om, hvordan man kan komme i gang med samarbejde om skovrejsning."
Mange mennesker lagde vejen forbi bålbyen for at plante træer og blive klogere på projektet. Foto: Casper Tybjerg
Både børnefamilier, unge, ældre, veninder og venner var med til at plante de første træer. Foto: Casper Tybjerg
Til dagens anledning havde NorthSide ligeledes opsat et sidde- og udkigsmøbel lavet i overskudstræ fra festivalens lager. Foto: Casper Tybjerg
Der var stor interesse for at få lov til at plante de første træer på arealet. Foto: Casper Tybjerg
Uden mad og drikke duer træplanteren ikke - der var både pandekager og vegetarisk gryderet over bål. Foto: Casper Tybjerg
Foto: Casper Tybjerg
Vil du bidrage til mere skov syd for Aarhus?
NorthSide er gået forrest og har skovrejsning på de første knapt 100.000 kvadratmeter skov ved Vilhelmsborg. Vil du være med til at få skoven til at vokse sig større? Giv dit bidrag til projektet direkte nedenfor - for hver 25 kr. planter vi et træ.
Få skoven til at vokse
Alle kan give et bidrag til skoven. For hver 25 kr. der gives, planter vi et træ. Og når du giver et bidrag på 10 træer eller mere får du som tak det unikke NorthSide bevis tilsendt digitalt.
Virksomhedsmuligheder
Har I som virksomhed lyst til at give et bidrag til mere skov ved Vilhelmsborg? Så læs mere her, hvor I du også kan finde information om et unikt tilbud om en spændende temadag på NorthSide 2025 i juni - for jer og jeres medarbejdere.
Et skov- og naturprojekt ud over det sædvanlige
Skovrejsningsprojektet ligger i herregårdslandskabet syd for herregården Vilhelmsborg og vil som naturområde knytte oplandsbyerne Mårslet, Beder og Malling sammen, med mulighed for rekreative sammenhænge, hvor der før blot var landbrugsareal uden adgangsmuligheder.
NorthSide er gået forest og har finansieret de første knap 10 hektar som indgår i et stort samlende projektareal på i alt 300 hektar.
Projektet ved Vilhelmsborg folder sig ud med en blanding af skov og lysåbne arealer med skoveng, græsningsarealer og små og store vandhuller, hvor biodiversiteten kan brede sig på sigt og skabe habitat for løvfrøen og den store vandsalamander, der er på EU’s liste over beskyttede bilag IV-arter.