Gå til hovedindhold

Nyt projekt: Lavbundserfaringer på tværs af landegrænser

18.11.2024
foto af mennesker på studietur i maglemosen

Nye værktøjer, mere vidensdeling og et multifunktionelt fokus på arealer. Det bliver resultatet i projektet Land4Climate, som Klimaskovfonden er en del af sammen med 16 andre danske og svenske aktører. Her skal der udveksles erfaringer på tværs af landegrænserne for at sætte skub i udtagning af kulstofrige lavbundsjorde.

logo for interreg

Et nyt EU-projekt skal reducere udledningen af ​​CO2 fra drænede lavbundsjorde og bidrage til klimatilpasning og øget biodiversitet. Sammen med 16 andre aktører i Skåne, Halland og Sjælland indgår Klimaskovfonden i projektet Land4Climate, der har fået bevilget projektmidler fra Interreg. 

Kommuner, vandråd, universiteter, virksomheder og myndigheder deltager i Land4Climate. Ved at udveksle erfaringer og lære af hinanden på tværs af landegrænser håber man, at arbejdet med genbefugtning af organisk jord kan udvikle sig hurtigere og mere effektivt.

"I Danmark står vi overfor at skulle udtage lavbundsarealer på størrelse med hele Fyn og endnu er erfaringerne i praksis begrænsede. Derfor giver det god mening at lære sammen med andre, både praktikere som kommuner, videnspartnere. Klimaskovfonden har udviklet nye modeller for lavbundsprojekter og er i gang med flere projekter, så vi håber både at kunne bidrage og blive klogere," siger Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden. Klimaskovfonden har fire igangværende lavbundsprojekter. 

De tiltag, der sker i løbet af de fire år projektet varer, vil blive brugt til at drage erfaringer, som kan deles mellem projektets deltagere som er danske og svenske kommuner, vandråd, universiteter, virksomheder og myndigheder. Ved at udveksle erfaringer og lære af hinanden på tværs af landegrænser håber man, at arbejdet med at hæve vandstanden på lavbundsjorde kan udvikle sig hurtigere og mere effektivt.

Læs blogindlæg om lavbundsprojekter 

Fakta om projektet

Finansiering

Projektet er finansieret af Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak og Region Sjælland.

Samlet budget: 25.302.684 kroner.
ÖKS andel: 15.181.603 kroner.
Region Sjælland: 700.000 kroner.

Projektperiode

Projektperioden løber fra august 2024 til august 2027.

Partnere

Projektets partnerkreds består af Falkenbergs kommun, Lunds kommun, Kristianstads kommun, Hässleholms kommun, Osby kommun, Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune, Roskilde Kommune, Faxe Kommune, Lejre Kommune, Skogsstyrelsen, Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd, SLU -, Sveriges lantbruksuniversitet, Københavns Universitet – University of Copenhagen, HOFOR & Klimaskovfonden.

Nyheder fra Klimaskovfonden