Ambitiøs kommune og virksomhed går sammen om skovrejsning i nyt naturområde
Klimaskovfonden har faciliteret et nyt samarbejde mellem Aarhus Kommune og festivalen NorthSide, der skal forvandle gold landbrugsjord mellem Beder og Mårslet til stort skovområde med naturoplevelser til aarhusianerne. Et godt eksempel på, hvordan Klimaskovfonden bringer dem sammen, der vil handle for klimaet.
Aarhus Kommune, NorthSide og Klimaskovfonden er i dag gået sammen om en historisk ambitiøs skovrejsning ved Vilhelmsborg syd for Aarhus, mellem Beder og Malling, der skal omdanne landbrugsjord til vild natur til gavn for klimaet.
Det er Klimaskovfonden, der har bragt Aarhus Kommune og NorthSide sammen om skovrejsningen. Samarbejdet hviler på Klimaskovfondens standard for, hvordan skovrejsning bidrager til den danske klimaindsats og giver garanti for klimaeffekten for begge parter.
“Dét her samarbejde viser, hvad vi kan gøre, når vi bringer aktører sammen, der gerne vil handle for klimaet. Aarhus Kommune og NorthSide er begge ambitiøse på klimaområdet og Klimaskovfondens standard er en garanti for, at der kommer en reel klimaeffekt ud af det. I fællesskab kan vi nu plante skov, der gavner klimaet og samtidig giver aarhusianerne et fantastisk naturområde i nærheden af byen. Det er vi rigtig stolte over at være en del af”, siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.
Aarhus Kommune har som en af de første kommuner indgået et KLIMA+partnerskab med Klimaskovfonden, som giver mulighed for at sætte parter sammen og facilitere skovrejsningsprojekter til gavn for klimaet.
Peter Søgaard fra Aarhus Kommune (til venstre) gennemgår det i alt 100 hektar store naturprojekt for (fortsat fra venstre) Poul Erik Lauridsen fra Klimaskovfonden, Brian Nielsen fra NorthSide samt rådmand Nicolaj Bang.
Klimaambitiøse samarbejdspartnere
Med klimabidraget til den nye skov går NorthSide forrest i forvandlingen af de nye naturområder og finansierer en skov på mindst 8,7 hektar. Skoven, som NorthSide finansierer, bliver en del af et cirka 100 hektar stort skov-og naturlandskab, som både NorthSide og Klimaskovfonden arbejder videre for at få finansieret. Klimaskovfonden har givet tilsagn til at rejse yderligere 57,9 hektar skov ved Vilhemsborg.
Teknik og Miljø-rådmand Nicolaj Bang er meget begejstret for det nye samarbejde, der vil give aarhusianerne nem adgang til rekreativ natur samtidig med, at grundvandet bliver beskyttet, biodiversiteten øget og mere CO2 bliver bundet i området:
”Det er oplagt at samarbejde med en lokal kulturinstitution som NorthSide. De er, som en ny skov, startet i det små for at vokse sig stor og direkte ind i byens og aarhusianernes DNA. I samarbejde med dem og Klimaskovfonden kan vi nu vise et mønster-eksempel på, hvordan vi kan tilgodese både miljø-, grundvand og gode naturoplevelser for aarhusianerne i ét og samme projekt”.
Skoven optager 3.000 tons CO2
NorthSide har siden festivalens begyndelse i 2010 stræbt efter at være det førende eksperimentarium for bæredygtige festivaler verden over. Den nye skov ved Vilhelmsborg er helt i tråd med festivalens bæredygtige ambitioner, fortæller festivalchef i NorthSide, Brian Nielsen.
”NorthSide er en Aarhus-festival helt ind til benet, og vi ønsker at tage endnu mere del i udviklingen af byen. Vi sætter her et stort, lokalt projekt i søen, som er til gavn for alle aarhusianere. Samtidigt er skoven her første skridt mod potentielt at blive en af verdens første 100 procent CO2-neutrale festivaler."
NorthSide arbejder ihærdigt med at nedbringe CO2-udledningen fra selve festivalen, men i en erkendelse af, at der er brug for klimahandling nu, vil festivalen derudover også plante skov, der optager CO2 - selvom det ikke indgår i klimaregnskabet. De 8,7 hektar ny skov er heller ikke helt tilfældigt bestemt. Skoven vil nemlig over tid reducere i alt 3.000 ton CO2 og klimabidraget, som festivalen giver de næste fem år, svarer til festivalens årlige CO2-aftryk på ca. 600 ton.
Et foreløbig kort over det 100 hektar store naturprojekt ved Vilhelmsborg, hvor skovrejsningsarealet finansieret af NorthSide, er markeret.