Nu åbner efterårets ansøgningsrunde
Det er sidste chance i år for at søge støtte til skovrejsning og lavbundsprojekter, når Klimaskovfonden åbner ansøgningsrunden med frist 16. december. Det er en ny ansøgningsrunde på gammelkendte vilkår: Det vigtigste lige nu er at holde tempoet i skovrejsningen.
Det er nu der skal søges støtte til at rejse skov eller udtage lavbundsjord. Klimaskovfonden har åbnet efterårets ansøgningsrunde for private lodsejere, kirker og kommuner og forventer at kunne uddele 32 millioner kroner til mindre lavbundsprojekter, der skaber natur og til skov.
Klimaskovfonden har indtil for nylig haft ophæng i Miljøministeriet, men det er ændret med oprettelsen af det nye Ministeriet for Grøn Trepart, der står for al skovrejsning og omlægning af landbrugsarealer. Derfor blev efterårets ansøgningsrunde også udskudt i håb om at forskellige forhold skulle blive afklaret.
”Vi har afventet en politisk aftale, men da forhandlingerne stadig er i gang, åbner vi ansøgningsrunden på de vilkår, vi kender fra tidligere ansøgningsrunder. Det er også vigtigt at folk, der vil rejse skov kan komme i gang med projekterne, for der går nogle år før en skov giver en CO2-effekt, der kan ses og mærkes i klimaregnskaberne" siger Poul Erik Lauridsen.
I Klimaskovfondens model kan lodsejerne selv indregne den CO2-effekt en ny skov eller et lavbundsprojekt giver i deres klimaregnskab.
Skov med CO2-effekt og herlighedsværdi
En skov giver både en vigtig CO2-effekt og en stor herlighedsværdi. Og på sigt kan skovene producere træ og være en ny indtjeningsmulighed.
”Vi møder rigtig mange lodsejere, der har drømt om en skov i årevis fordi de gerne vil have mere natur på deres ejendom. Mange kombinerer skovrejsningen med anden lysåben natur og man kan faktisk vælge at have op til halvdelen af arealet som urørt skov. Og med Klimaskovfondens ordning kan det hænge sammen, så de kan plante skov som også bliver til glæde for de kommende generationer.” Det fortæller Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden og selv er vokset op på et landbrug tæt på naturen.
En skov der rejses med støtte fra Klimaskovfonden skal være blandingsskov med skovbryn og der skal være et areal, hvor biodiversiteten prioriteres. Klimaskovfonden giver støtte efter et auktionsprincip, hvor man som ansøger melder ind, hvad man vil have for et skovrejsningsprojekt med en given CO2-effekt indenfor maksimumbeløbet på 65.000 kroner pr. hektar. Støtten gives til de projekter, der giver mest CO2 for pengene indtil puljens loft på 32 millioner kroner er nået. Puljen er blevet fordoblet i forhold til sidste efterår.
Fakta
Ansøgningsrunden åbner den 4. november med frist 16. december 2024 og adskiller sig ikke væsentligt i krav og muligheder fra tidligere ansøgningsrunder:
Der kan søges støtte til private arealer over 5 hektar og på arealer ejet af kirker og kommuner på over 2 hektar. Man ansøger via hjemmesiden, hvor man også kan finde vejledning, informationer og en liste over skovkonsulenter, der kan hjælpe med projekt og ansøgning. Puljen til skov og lavbundsprojekter er denne gang på 32 mio. kr.