Vejle Kommune rækker ud til kommunens lodsejere

Vejle Kommune har kortlagt jordejere i kommunen og samlet dem til informationsmøder i for at inspirere til skovrejsning og være fødselshjælper på projekterne.
KLIMA+ ide fra Vejle Kommune
HVAD
Vejle Kommune har kortlagt områder i kommunen, hvor skovrejsning har særligt interesse fordi der både er sammenfaldende behov for at beskytte drikkevand og vandmiljø, forbedre biodiversitet og skabe rekreative muligheder. Ud fra denne analyse er der igangsat en målrettet indsats for at række ud til potentielle lodsejere med blandt andet en kommunikationskampagne og tre informationsmøder målrettet hobbylandbrugere og deltidslandbrug i synergiområderne.
Invitationerne til møderne blev sendt ud i e-boks, på kommunens egne kanaler og i landsbyernes Facebook-grupper. Målgruppen i 2024 var indsnævret til hobbylandmænd og deltidslandmænd.
På møderne blev der informeret om støttemulighederne for skovrejsning og gratis rådgivning om deres konkrete skovrejsningsprojekt til dem, der ville høre mere. Det var kommunen, skovkonsulenter, der kunne fortælle om hele processen, Klimaskovfonden og andre, der giver støtte til skovrejsningsprojekter der medvirkede og flere steder fortalte lodsejere, der allerede har omlagt tidligere landbrugsjord til skov, om deres oplevelse og hvad det betyder for familien.
Der var godt fremmøde på møderne, der blev holdt i forskellige hjørner af kommunen. Mange lodsejere gik derfra og havde både fået ny viden om mulighederne og mod på at gå videre med et skovrejsningsprojekt. Indtil videre har det resulteret i ca. 11 skovrejsningsprojekter som er undervejs.
I 2025 vil indsatsen også målrettes større landmænd.
HVORFOR
Mange kommuner har sat arealmål for udtagning af lavbundsjorder og skovrejsning i deres klimahandleplaner, men arealerne overstiger det, som kommunen selv kan eje. Derfor er det nødvendigt at række ud til landsmænd, kirker, virksomheder og andre, der ejer jord. I Vejle har strategien hidtil været at det er private lodsejere der primært skal mobiliseres til at rejse skov. Vejle Kommune har ikke ledig jord til skovrejsning.
KLIMA+
KLIMA+ partnerskabet er et værktøj for kommuner til at række ud til lokale lodsejere og inspirere til at omlægge landbrugsjord til skov eller natur. Klimaskovfonden har bidraget til Vejle Kommunes indsats med presseomtale af allerede eksisterende projekter i kommunen og målrettede oplæg og PR-materialer til lodsejerne. Fonden har givet støtte til seks skovrejsningsprojekter i Vejle Kommune.
Malene Steen Simonsen
Projektleder i Natur og Udeliv, Vejle Kommune
I Vejle Kommune vil vi gerne gøre det nemt for potentielle skovrejsere at undersøge muligheder og komme i gang med deres skovrejsningsprojekter. Klima+ partnerskabet betyder for os, at vi har en samarbejdspartner, som støtter op om vores kampagne og som deltager i informationsmøder med informative oplæg om støtte muligheder.
Mere fra KLIMA+ kommunerne
Kommuner der er KLIMA+ partnere arbejder på forskellig vis med at engagere borgere, virksomheder og lodsejere i at rejse skov og omdanne dyrkede lavbundsjorder til natur. Se eksempler her.
Aarhus Kommune får skov af lokal virksomhed
I kraft af Klimaskovfondens mulighed for at facilitere et partnerskab mellem en jordejer - Aarhus Kommune - og en bidragyder - NorthSide festivalen - kan der rejses 8,7 hektar ny skov i Aarhus.

Randers Kommune lod borgerne finde navn til ny skov
Da nye skove i KLIMA+ kommunen Randers skulle navngives, udskrev de en borgerkonkurrence for at finde et passende navn - og skabe opmærksomhed om de nye tiltag.