Gå til hovedindhold

Nyt samarbejde om flere skove til idræt og friluftsliv

09.05.2025
foto af to mænd der planter et træ

DIF og Klimaskovfonden er gået sammen om at skabe mere skov – for klimaet, naturen og danskernes aktive idræts- og friluftsliv.

Danskerne skal have mere skov at være aktiv og dyrke idræt i. 

Da DIF’s formand, Hans Natorp, i tirsdags plantede et af de første træer i den første idræts- og friluftsskov i Herfølge, var det startskuddet til et helt nyt grønt makkerskab og aktivt makkerskab mellem DIF og Klimaskovfonden. DIF og Klimaskovfonden har indgået et partnerskab om at plante nye skove– og specifikt nye idræts- og friluftsskove i Danmark med faciliteter, der understøtter aktivitet og bevægelse. 

Formålet er at bidrage til skovrejsningsprojekter i hele Danmark, som sikrer god adgang for det organiserede idræts- og friluftsliv. Med aftalen forpligter DIF sig økonomisk til en basisfinansiering på 50.000 kr. årligt og vil derudover facilitere og motivere til at DIFs specialforbund, idrætsforeninger og virksomheder også bidrager til at finansiere flere nye skove. 

”Vi er meget glade for vores nye samarbejde med Klimaskovfonden. Når vi i de kommende år sammen med Klimaskovfonden er med til at plante idræts- og friluftskove, så gør vi det med bevægelse og fællesskab i tankerne. Idrætsskovene skal være steder, man let man kan gå til, løbe i, dyrke idræt i og puste ud i. Vi vil med andre ord kombinere natur og aktivitet i hverdagen og give mulighed for både foreningsliv og individuel aktivitet,” siger DIF’s formand, Hans Natorp.

Mere skov skal være en folkesag

Når der plantes nye skove i Danmark, er mange af dem privatejede, og dermed er det den enkelte lodsejer, der bestemmer, om der skal anlægges veje og stier i skovene som giver adgang for idræt og friluftsliv. I det nye samarbejde mellem Klimaskovfonden og DIF prioriteres skov på kommunale arealer, så der også i fremtiden er adgang til skovene og dermed mulighed for at dyrke idræt inaturen. Derudover er der også et klimaperspektiv i samarbejdet, i det skovene bidrager til både biodiversitet og klimagevinst. 1000 m2 ny skov optager nemlig 34,5 ton CO2 over de næste 100 år.

”Det bliver rigtig spændende at få sat flere idræts- og friluftsskove på landkortet sammen med DIF og foreningslivet, hvor folk får særligt gode muligheder for at bruge den nye natur. Når vi de kommende år skal have meget mere skov i Danmark, så er det også vigtigt, at det bliver skove, som mange mennesker får glæde af i deres hverdag. Sådan et samarbejde kan være med til at gøre skovrejsningen til en folkesag, og det ville jo være fantastisk, siger Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden. 

Hans Natorp taler til fremmødte i den nye skov
orienteringsløb

Der blev ikke bare plantet træer, da partnerskabet blev indgået. DIFs formand Hans Natorp og Poul Erik Lauridsen, der er direktør i Klimaskovfonden blev også sendt ud på orienteringsløb, som er en af de aktiviteter, der kommer til at foregå i Skovholmene i Herfølge, der ligger umiddelbar op til en lokal orienteringsklub.
Foto: Adam Grønne

Forbund og foreninger kan bidrage

Det er nemt for DIFs mange specialforbund, idrætsforeninger og øvrige idrætsinteressenter at bidrage aktivt til opførelsen af mere idræts- og friluftsskov i Danmark. Det er ikke kun til gavn for klima og natur, men i høj grad også for idræts- og friluftslivet. 

For hver enkelt skov udarbejder DIF forslag til, hvilke faciliteter, der kan forbedre idræts- og friluftsoplevelser i skovene i samarbejde med kommunerne. Skovholmene i Herfølge har allerede aktivitetsplads med bålsted. 

 

luftfoto af mark hvor der plantes skov