Gå til hovedindhold

Aktuel ansøgningsrunde 2025 - ny skov gennem assisteret naturlig tilgroning

foto af væltet træ i skov

Klimaskovfonden åbner en særlig ansøgningsrunde for demonstrationsprojekter på arealer ejet af KLIMA+kommuner og fonde. Ansøgningsrunden er åben fra 28. januar til 28. februar 2025 og her finder du alle de oplysninger, du skal bruge for at ansøge. Der er 10 millioner i puljen og 2 millioner fra 15. Juni Fonden til særlige biodiversitetstiltag i de nye skove.

Formål

Klimaskovfonden arbejder på at udvikle et nyt koncept til at etablere ny urørt skov på tidligere landbrugsjord. Nu afprøver vi konceptet i en række demonstrationsprojekter for at finde den helt rigtige metode. 

Formålet er at tilbyde en mulighed for etablere ny skov, der har en høj og varig CO2-binding. Samtidig skal det være skov, hvor naturen i højere grad kan udfolde sig uden menneskers indblanding. Det giver større variation og understøtter udvikling af biodiversitet med udgangspunkt i den naturlige vegetation i området. 

ny model for urørt skov

Sådan designes skovene

Klimaskovfonden står for projektledelse og projektering af skoven i samarbejde med ansøgeren. Vi arbejder med en model for assisteret naturlig tilgroning, hvor:

  • der plantes ydre løvskovbryn 
  • mindst 75 % af arealet indenfor skovbrynet skal være med naturlig tilgroning
  • der plantes skovøer med træer, der kan hjælpe tilgroning på vej
  • højst 25 % af arealet kan tilplantes som almindelig skov
  • der må kun plantes hjemmehørende pionertræarter
  • der skal være hegn om arealet 
  • arealet bliver tinglyst som urørt skov, dvs. der ikke må drives skovhugst.

Skovene etableres som klimarobuste klimaskove, og der beregnes en forventet CO2-fangst på arealet, som det kendes fra Klimaskovfondens nuværende plantede skovrejsningsprojekter. 

OBS: Modellen er en koncepttegning af elementerne i skove med assisteret naturlig tilgroning. De enkelte projekter designes individuelt.    

Sådan foregår ansøgningen

Ansøgning sker som en ”Kom med dit areal”-model, hvor Klimaskovfonden forestår projektledelse og projektering af skoven i samarbejde med ansøgeren. Etablering af skoven udbydes til skoventreprenører. Ansøger modtager således ikke tilskud til skovens etablering, men modtager skoven som naturalieydelse. 

Kommuner og fonde indmelder arealer og udfylder ansøgning i Klimaskovfondens ansøgningssystem elektronisk. Ansøgningen omfatter også additionalitetstest, permanens og test for lækage, og ansøgeren redegør for projektets synergipoint. Klimaskovfonden sikrer, at skoven lever op til standarden "Bidrag til den danske klimaindsats ved naturbaserede projekter".

Når ansøgningsrundens er afsluttet vurderer og prioriterer Klimaskovfonden de indkomne projekter efter synergipoint og størrelse på projekter. Projekterne indstilles herefter til godkendelse i fondens bestyrelse. 

I projekterne med etablering af ny urørt skov, er der mulighed for at få finansiering af særlige biodiversitetstiltag fra 15. Juni Fonden. Se også mere nederst på siden, og læs om hvilke tiltag, der kan få støtte.

foto af naturlig tilgroet skovområde

Ansøgningsskema

Ansøgningsrunden er lukket.
Du logger på med MITID/NemID og bliver oprettet som bruger. Du kan gemme ansøgningsskemaet undervejs i op til 7 dage. Du kan ikke arbejde på flere ansøgninger samtidig med MitID/NemID.

Ansøgningsrunden er lukket

foto af naturlig tilgroet skovområde

Fakta om ansøgningsrunden

Hvem kan søge? 

Kommuner, der har indgået et KLIMA+ partnerskab med Klimaskovfonden og fonde, der ejer arealer. Hvis du ansøger som fond, skal du vælge ”virksomhed” som ansøgertype. Der er mulighed for medfinansiering af særlige biodiversitetstiltag på arealet fra 15. Juni fonden, hvilket også angives i ansøgningen.

Hvornår kan man søge?

Ansøgningsrunden er åben fra den 28. januar til den 28. februar 2025. 

Krav til arealet 

Arealet skal mindst være på 10 hektar, med mindre det ligger op til større eksisterende skov/naturområde. 

Projektmodel og ansøgning

Kommuner og fonde byder ind med et areal efter princippet ”Kom-med-dit-areal”. Det vil sige, at Klimaskovfonden planlægger og gennemfører etableringen af skovarealet i samarbejde med lodsejeren. Der ændres ikke på ejerskab af arealet. Se mere i vejledningen. 

Baggrund og mere viden om metoderne  

Klimaskovfonden har samlet faglig viden om metoderne i et notat, som du kan finde her samt i blogindlæg og video om naturlig tilgroning, som du finder her. 

Hvordan genereres kortmateriale til ansøgningen? 

Du kan hente en vejledning til at generere kort her 

 

Finansiering af biodiversitet fra 15. Juni Fonden

Klimaskovfonden har indgået et partnerskab med 15. Juni Fonden om at finansiere biodiversitetstiltag i nye skove, der anlægges som urørt skov.

Sådan søger du støtte til biodiversitet

Hvis du ønsker finansiering af særlige biodiversitetstiltag fra 15. Juni Fonden, skal du angive det i ansøgningen (under afsnit 5, synergieffekter). Vedlæg følgende: a) dokument med beskrivelse af biodiversitetstiltagene, b) kort med angivelse af tiltagenes placering og udstrækning c) budget/prisoverslag for tiltaget. Der skal ikke søges om denne finansiering særskilt via 15. Juni Fonden – det sker via ansøgningen til Klimaskovfonden.