Gå til hovedindhold

Skovrejsning på kirkers jorder

Klimaskovfonden giver støtte til skovrejsning på kirkejorder. Vi er allerede i gang med at rejse 18 nye skove sammen med kirker rundt omkring i landet, og vi hjælper jer gerne i gang med processen.

Hvid kirke omkranset af mark

Vil I rejse skov med os?

Flere kirker og menighedsråd vælger at rejse skov som en konkret indsats for klimaet og naturen. Se hvad andre har gjort og bliv inspireret.

Vil I rejse skov med os?

Vallensbæk Kirkeskov

Arealet med den nye skov i Vallensbæk har tidligere været landsbrugsareal, som kirken nu har valgt at plante skov til glæde for borgerne.

Dronebillede af Vallensbæk Kirkeskov

Nr. Jernløse Kirkeskov

Skoven på kirkejorden midt i den lille vestsjællandske by skal åbne kirken mod lokalsamfundet og skabe et andet rum til kirkelige handlinger.

2 personer fra Menighedsrådet i Nr. Jernløse.

Vil I rejse skov med os?

Kirkeskov i Nørre Nebel-Lydum

Skoven skal plantes 5-6 kilometer fra Nørre Nebel, og det er planen, at der skal være stier, så man kan gå tur i området, der bliver med en varieret natur med både kulturminder og et vådområde.

Kirkeskov i Nørre Nebel-Lydum

Vejlby Kirkeskov

Skoven kommer til at være en naturligdel af Vejlbys naturarealer hvor byen og gæster kommer til at have nem mulighed for at besøge skoven.

Dronefoto af Vejlby Kirkeskov

Kirkeskov - få finansiering og hjælp til processen fra Klimaskovfonden

Klimaskovfonden giver finansiel støtte til skovrejsning. Vi kan også hjælpe menighedsrådet med at undersøge mulighederne for skov på kirkens jorder, og guide til, hvordan man som menighedsråd kommer videre med et skovrejsningsprojekt. Kontakt os med data om jeres jord, så screener vi arealet for muligheder for skovrejsning og guider jer videre i processen.  

Faktaarket vejleder om skovrejsning på kirkens jorder og informerer om støtte fra Klimaskovfonden.

 

Faktaark til kirkeskov

Sådan kommer I i gang

Er I interesseret i at rejse skov på den jord, I ejer, er i velkomne til at ringe til os for at høre mere. Vi hjælper jer godt i gang med processen.  

Klimaskovfonden tilbyder at lave en potentialerapport, der kortlægger mulighederne for skovrejsning på kirkers arealer og guider hele vejen igennem processen. I skal blot ringe eller skrive om det areal, I overvejer at rejse skov på.    

Har I taget en beslutning om at rejse skov på kirkens jord anbefaler vi, at I kontakter en skovkonsulent, der kan hjælpe med at designe projektet og ansøge om støtte fra Klimaskovfonden, når en ansøgningsrunde er åben. Det er også en god ide at inddrage foreninger, lokale borgere og andre, der kan have ideer til, hvordan skoven skal bruges på sigt. Se vores liste over skovkonsulenter her.

Hvis I får tilsagn om støtte fra Klimaskovfonden skal skoven som udgangspunkt rejses inden for to år fra tilsagnet. Husk derfor at se på eventuelle forpagtningsaftaler, inden I søger om støtte. 

foto af mark foran kirke
foto af udendørs amfiteater i skoven

Kirkeskove med mange muligheder

Kirkerne er tilsammen Danmarks tredjestørste jordejer og mange kirker er i gang med at omdanne deres arealer fra landbrug til skov og natur. Kirkernes jorder er oftest forpagtet ud til landbrug, men hvis markerne bliver omlagt til natur, er der mange muligheder for at udvikle området til glæde for sognebørnene. Kirkejord ligger oftest tæt på landsbyer og kan nemt blive grønne samlingspunkter for byens borgere - eller et nyt rum til kirkelige handlinger, der på den måde flytter ud i lokalsamfundet. 

Klimaskovfonden giver støtte til skovrejsning og finansierer skovrejsning gennem bidrag til CO2-effekten fra skoven fra fx virksomheder, men det er kirken (og ikke bidragyderen), der kan bruge CO2-effekten fra skoven i klimaregnskabet.

Klimaskovfonden samarbejder med Folkekirkens Grønne Omstilling under Kirkeministeriet, der har et kort over kirkernes jorder og mulighederne for skovrejsning. På deres hjemmeside kan du også finde oplysninger og mere viden om processen med at rejse skov.  

Klaus inspicerer træer

Nye kirkeskove

Mange kirker er allerede i gang med den grønne omstilling af deres jord. Følg med her.

18 nye skove i gang

126 hektar

46.848 tons CO2 optages