Ny skov skal åbne kirken mod lokalsamfundet
I Nørre Jernløse rejser menighedsrådet ikke bare skov for at få en klimagevinst. Skoven på kirkejorden midt i den lille vestsjællandske by skal også åbne kirken mod lokalsamfundet og skabe et andet rum til kirkelige handlinger.
Skov til kirkelige handlinger
"Vi kan lave skovbegravelsesplads, en skovlegeplads med bibelsk tema, hvor klatretårnet er Babelstårnet og søen er Genesaret sø, og en blomstereng, så brudepar kan vælge at blive gift i det fri. Vi har en livlig fantasi, når vi snakker om, hvad skoven skal bruges til!”
Sådan fortæller Ingolf Petersen og Keld Saxtoft fra menighedsrådet i Nr. Jernløse, der sammen med Kvanløse Menighedsråd har fået støtte fra Klimaskovfonden til at rejse 4,5 hektar skov. Skoven ligger i Nr. Jernløse i Holbæk Kommune midt mellem byens skole, to børnehaver og boligområder. Udover selve skovområdet skal der også anlægges mere end 2 hektar med blomstereng og en sø.
”Hele grundideen er at få kirken ud i lokalsamfundet. Vi håber, at skolen og børnehaverne og stavgængerforeningen, spejderne og andre foreninger vil få glæde af skoven. Med skoven kan kirken komme bredere ud til dem, der ikke kommer inde i selve kirken,” forklarer Ingolf Petersen.
Menighedsrådet har talt om at anlægge en skovbegravelsesplads i den nye skov, da flere og flere gerne vil begraves i mere naturlige omgivelser end en kirkegård.
Kirkerne skal byde ind med jord
Skovprojektet blev enstemmigt vedtaget i Menighedsrådet og der har ikke været bekymring over de manglende forpagtningsindtægter. Og de har heller spekuleret på hvordan klimaeffekten fra skoven tæller i klimaregnskabet.
”Jeg synes ikke, der i dag er grund til at kirken skal drive erhverv. Fra gammel tid var præstens løn afhængig af indtægt fra landbruget, men det gælder jo ikke mere. Så hvis man politisk vil have mere skov, så skal kirkerne byde ind med jord,” mener Ingolf Petersen. Han er opvokset på egnen og har haft en gård i generationer.
Venter på ny lokalplan
Nu ligger der en plan for skoven med en blanding af løv- og nåletræer, heraf en stor del bøg og eg samt blomstrende skovbryn og engområde. Skoven ligger ned til Regstrup å. I planlægningen af skoven skulle der tages hensyn til åbeskyttelseslinje og kirkebeskyttelseslinjer, og så skal lokalplanen ændres, så der ikke står parcelhuse, men bynær skov på kortet.
”Vi har samarbejdet med skovkonsulent Søren Paludan, som har været en god hjælp. Han har også haft landbokonsulenter med som kunne fortælle om tilskudsmulighederne. Det bliver et godt projekt" er de to repræsentanter fra menighedsrådet enige om.
Derfor bliver træerne også først sat i jorden, når lokalplanen forhåbentlig er godkendt til næste forår og det er noget, der bliver set frem til i Nr. Jernløse.
Skoven kommer til at indgå i helheden i områdets natur og være et rekreativt samlingssted i byen. Menighedsrådet håber på foreningsaktiviteter, bryllupper og begravelser i skoven. Ingolf Petersen fra menighedsrådet og Keld Saxtoft, der også sidder i kirkens præstegårdsudvalg fortæller om ambitionerne.