Gå til hovedindhold

Ny skov på familiegården til glæde for klimaet og fremtidige generationer

30.03.2023
Projekter
vallensved

I Næstved har Allan og Christine Jensen besluttet at plante skov på familiegårdens jorder. Der var ikke meget betænkningstid: Det er en dejlig tanke at prøve at gøre vores liv mere klimaneutralt, lyder det fra familien, der har fået tilskud til at rejse ny skov fra Klimaskovfonden.

Da Klimaskovfonden i starten af marts kunne offentliggøre, at 30 nye klimaprojekter kan gå i gang, var Allan og Christine Jensen fra Vallensved mellem Næstved og Slagelse blandt de lodsejere, der havde fået tilsagn om støtte til ny skov. Allan Jensen og hans kone Christine overtog i 2006 den gård, der havde været i familiens eje i generationer. Senest har Allans farmor og farfar ejet gården med 13, 3 hektar jord. Men med årene har Allan Og Christine Jensen oplevet, at det er blevet mindre rentabelt at dyrke landbrug på så lille et stykke jord og de mange regler og omkostninger har betydet, at jorden har forpagtet ud de seneste seks år.

Men nu har familien fået støtte fra Klimaskovfonden til at plante ny skov og Christine, Allan og deres to døtre glæder sig til at komme i gang med at plante hovedsageligt egetræer og bøgetræer, og se skoven vokse op.

”Jeg har igennem årene renset vandhuller op vedligeholdt beplantninger og plantet nyt forskellige steder på ejendommen, og vi kunne godt tænke os en større sammenhængende skov. Også for vildtet og fuglene. Vi bruger i forvejen vores areal til jagt og ridning og vi håber, at vi i fremtiden kan få mange naturoplevelser i skoven med jagt og vores heste” siger Allan Jensen.

Dejlig tanke at blive mere klimaneutral

For familien har det betydning, at skoven er med til at binde CO2 og at derved kan bidrage til at bremse klimaforandringerne. Arealet der bliver til ny skov, er på 5,3 hektar og mens træerne vokser op over de næste mange år, optager de 1700 tons CO2. Det svarer til familiens udledning i 37 år, hvis man vel at mærke regner med en gennemsnitsdanskers årlige CO2-udledning.

”Vi har for år tilbage etableret jordvarme og lagt solceller på taget. For et par år siden fik vi en hybridbil og hele stuehuset er fuldt ud isoleret. Det er en dejlig tanke at prøve at gøre vores liv mere klimaneutralt. Derfor var der heller ikke meget betænkningstid, da vi valgte at etablere skov på en del af arealet,” siger Allan Jensen.

areal i Vallensved hvor der skal plantes skov
markareal der skal tilplantes