Juletræer omdannes til klimarobust skov
Klimaforandringerne fylder en del hos juletræsdyrkere Anders og Gerda ved Hammel. Nu vil de omdanne arealet med juletræer til skov, der i stedet kan gavne klima og natur.
Til næste forår er det slut med juletræsplantagen hos Gerda og Anders Duelund, der har arvet deres ejendom ved Hammel for snart 20 år siden. Nu skal der nemlig plantes andre træer på grunden, så det i stedet bliver til en varieret skov med mange forskellige træer og buske.
”Vores ejendom egner sig egentlig bedst til at have skov og klimaforandringerne fylder en hel del hos os, forandringerne kommer meget hurtigere, end vi havde forventet. Derfor vil vi gerne gøre det, vi kan og har valgt at plante en klimaskov, da vi forventer, at de rigtige arter bliver valgt til plantning, så skoven bliver klimarobust. Vi har også i dette forår lavet en sø på ca. 100 m2 på en af de to marker, der ligger foran vores bygninger. Så vi håber, at det kan trække dyr og insekter til,” siger Gerda Duelund.
Når juletræsbevoksningen til foråret skal blive til skov med støtte fra klimaskovfonden, er der mulighed for at lade nogle af juletræerne stå og lade dem indgå i CO2-beregningen i skovrejsningsprojektet. Skoven bliver 5,5 hektar.
”Det er en god mulighed for, at vi kan få en varieret skov og samtidig kan vi lade nogle af vores træer blive stående og indregne dem i antallet af træer i den nye skov. Det giver god mening, når nu træerne står der,” siger Gerda Duelund, der har fået hjælp til at lave ansøgning og projektbeskrivelse af Skovkonsulenterne ApS.
Syv ansøgere med samlet ca. 60 ha benyttede sig af muligheden i forårets ansøgningsrunde, hvor der for første gang kunne søges støtte til at omlægge juletræer- og pyntegrøntbevoksninger, hvor omdriften er ophørt, til robuste klimaskove.
Nu skal der gøres plads mellem juletræerne til at der kan plantes andre træer og buske, så det bliver en varieret og klimarobust skov.
Fra juletræer til klimaskov – sådan gør du
Hvis man vil omdanne sit areal med juletræer til skov med støtte fra Klimaskovfonden kan man lade eksisterende træer indgå i de kulturmodeller man vælger at bruge til at sammensætte sin skov. Juletræerne skal da erstatte den andel af nåletræer, der kan indgå i modellen uden at overstige den samlede mængde nål, der er tilladt i Klimaskovfonden kulturmodeller.
Der kan ansøges om støtte i Klimaskovfondens almindelige ansøgningsrunder to gange om året på lige fod med øvrige arealer. Juletræsbevoksninger må maksimalt være 20 år gamle for at få støtte fra klimaskovfonden.
Klimaskovfonden åbner en ny ansøgningsrunde til efteråret.