Mere skov på kirkernes jord til glæde for sognets beboere

Et stigende antal kirker ønsker at rejse skov på kirkens jord, så de bidrager til klimaindsatsen og den grønne omstilling. Samtidig bruger kirkerne og sognets beboere de nye skove til at komme tættere på naturen.
Snart kan menighedsråd søge om tilskud til at plante træer på kirkens jord.
”Skoven vil blive brugt af kirken, menighedsråd, skolen og nærmiljøet til forskellige rekreative formål.” Sådan skriver menighedsrådet i Bylderup Sogn i ansøgningen om en ny skov på kirkens jord.
Bylderup Sogn fik sidste år tilsagn om støtte fra Klimaskovfonden til at plante en skov på tre hektar på en tidligere landbrugsmark. En gennemgang af beskrivelser for skovrejsningsprojekter under Klimaskovfonden viser, at Bylderup Sogn ikke er enestående i deres ønske om, at kirkens jord kan komme sognets beboere til gode, når de skal ud i fri luft.
”Skoven rejses på kirkens jord i udkanten af Græse by, og der er lavet stier så borgerne kan benytte skoven fra første træ plantes. Der kommer også frugtlund og bålhytte.” Sådan står der i beskrivelsen af Græse Kirkeskov fra 2023.
Kirker ønsker skov til friluftsliv
Siden 2025 har Klimaskovfonden givet tilsagn til 18 nye skove på kirkejorder 16 steder i landet. En gennemgang af de støttede projekter viser, at langt de fleste menighedsråd ønsker, at skoven skaber nye friluftsmuligheder og samlingssteder tæt på byerne. Klimaskovfonden ser en klar tendens til at, menighedsrådene ønsker, at skovene bliver brugt rekreativt af nærområdets befolkning. Det gælder også menighedsrådet i Vallensbæk, der fokuserer på oplevelsen af skoven og borgernes mulighed for en skov, som de kan bruge til udflugtsmål.
I Billum Sogn ønsker de at designe og udvikle skoven, så byen bruger området som et fristed. De forestiller sig, at børn fra skole og børnehave løber på stier og leger på pladser. Ligesom de øvrige beboere i sognet bruger skoven.
Det lokale menighedsråd i Hemmet Sogn har en vision om at åbne skoven for beboerne i det mindre lokalsamfund i nærheden af skoven. Byernes borgere får en fredelig plet med mulighed for spændende naturoplevelser. Der er også rig mulighed for, at skolerne kan anvende skoven som udendørs undervisningslokale.

Kirkejord i Danmark
Folkekirken råder ifølge Aarhus Universitet samlet set over omkring 16.500 hektar. Skov dækker allerede en femtedel af det samlede areal for alle folkekirker i Danmark. En tredjedel af arealet optager bygninger, parkeringspladser, veje, kirkegårde og andre typer natur. Halvdelen af arealet dyrker landmænd, som har forpagtet jorden fra kirkerne. Igennem de 18 projekter planter de skov på 126 hektar af kirkernes jorde.
Hvordan kan I få skov på kirkens jord?
Menighedsråd kan kontakte Klimaskovfonden pr. telefon eller mail.
Tlf. 20364725 (Mette Thomsen)
Mail: met@klimaskovfonden.dk
Her kan I få vejledning i, hvordan I kommer videre med at søge støtte og plante skov. Dette gælder uanset om skoven stadig er en idé, eller I er klar til at ansøge.
Ny ansøgningsrunde
Ny ansøgningsrunde hos Klimaskovfonden den 12. maj til 12. juni 2025
Folkekirkes Grønne Omstilling
Find yderligere viden hos Folkekirkens Grønne Omstilling