
Skovrejsning på kirkers jorder
Klimaskovfonden giver støtte til skovrejsning på kirkejorder. Vi er allerede i gang med at rejse 18 nye skove sammen med kirker rundt omkring i landet, og vi hjælper jer gerne i gang med processen.
Kirkeskove med mange muligheder
Kirkerne er tilsammen Danmarks tredjestørste jordejer og mange kirker er i gang med at omdanne deres arealer fra landbrug til skov og natur. Kirkernes jorder er oftest forpagtet ud til landbrug, men hvis markerne bliver omlagt til natur, er der mange muligheder for at udvikle området til glæde for sognebørnene. Kirkejord ligger oftest tæt på landsbyer og kan nemt blive grønne samlingspunkter for byens borgere - eller et nyt rum til kirkelige handlinger, der på den måde flytter ud i lokalsamfundet.
Klimaskovfonden giver støtte til skovrejsning og finansierer skovrejsning gennem bidrag til CO2-effekten fra skoven fra fx virksomheder, men det er kirken (og ikke bidragyderen), der kan bruge CO2-effekten fra skoven i klimaregnskabet.
Klimaskovfonden samarbejder med Folkekirkens Grønne Omstilling under Kirkeministeriet, der har et kort over kirkernes jorder og mulighederne for skovrejsning. På deres hjemmeside kan du også finde oplysninger og mere viden om processen med at rejse skov.

Sådan kommer I i gang
Er I interesseret i at rejse skov på den jord, I ejer, er i velkomne til at ringe til os for at høre mere. Vi hjælper jer godt i gang med processen.
Inden I drøfter om skovrejsning er noget for jer, er det en god ide at tjekke kort for at se, om området er udpeget som "skovrejsning ønsket" af kommunen. Er det ikke tilfældet kan I kontakte kommunen for at høre om mulighederne for at få dispensation. Se hvordan I tjekker kort her.
Har I taget en beslutning om at rejse skov på kirkens jord anbefaler vi, at I kontakter en skovkonsulent, der kan hjælpe med at designe projektet og ansøge om støtte fra Klimaskovfonden, når en ansøgningsrunde er åben. Det er også en god ide at inddrage foreninger, lokale borgere og andre, der kan have ideer til, hvordan skoven skal bruges på sigt. Se vores liste over skovkonsulenter her.
Hvis I får tilsagn om støtte fra Klimaskovfonden skal skoven som udgangspunkt rejses inden for to år fra tilsagnet. Husk derfor at se på eventuelle forpagtningsaftaler, inden I søger om støtte.
Kontakt os hvis du har spørgsmål
Har du spørgsmål til hvordan, I kommer i gang med et skovprojekt eller vil du høre mere om mulighederne for støtte og samarbejde med os?


Nye kirkeskove på vej
Mange kirker er allerede i gang med den grønne omstilling af deres jord. Følg med her.
18 nye skove i gang
126 hektar
46.848 tons CO2 optages
Eksempler på skovrejsning hos kirker
Vallensbæk Kirkeskov
Areal: 16,4 hektar
Samarbejdspartner: Vallensbæk Menighedsråd.
Projektindhold: ·Arealet på 16 hektar ligger lige udenfor Vallensbæk Landsby i Vallensbæk Kommune – den kommune med den laveste skovandel i Danmark. Menighedsrådet vil med Vallensbæk Kirkeskov give borgerne et rekreativt udflugtsmål, hvor oplevelsesskoven er i fokus. Der plantes 46.220 træer, primært løvtræer.
Forventet CO2-reduktion: 4636 tons CO2 over 71-75 år.
Finansiering: Skoven er finansieret af bidrag til den danske klimaindsats af hhv. DSB, PostNord, Ishøj Hegn A/S og Nordic Rentals A/S.


Nr. Jernløse Kirkeskov
Samarbejdspartner: Nr. Jernløse Menighedsråd
Areal: 4,6 hektar
Tilsagn til projekt: Juni 2024
Projektindhold: Menighedrådet rejser skov på jord, der har været forpagtet ud til intensivt landbrug. Arealet ligger midt i landsbyen med skole, børnehaver og boligområder rundt om. Der lægges vægt på at skoven kan bruges af lokalbefolkningen og foreninger som rekreativt område. Der anlægges også blomstereng, sø og lysåben natur.
Vejlby Kirkeskov
Areal: 3,2 hektar
Samarbejdspartner: Menighedsrådet Vejlby Kirke, borgerforeningen Vejlby Kirkejorde (se på Facebook)
Projektindhold: Skoven bliver en naturligdel af Vejlbys naturarealer, hvor byens borgere og gæster får nem mulighed for at besøge skoven. Der er oprettet en borgerforening, der arbejder med at involvere byens borgere i biodiversitets-tiltag såsom fuglekasser, indsamling og spredning af blomsterfrø, udgravning af vandhul mm. Herudover er skoven beliggende i områder med særlige drikkevandsinteresser.

Kirkskov i Nørre Nebel-Lydum
Areal: 5,2 hektar
Samarbejdspartner: Nørre Nebel-Lydum Menighedsråd
Projekt tilsagn: Marts 2023
Projektindhold: Menighedsrådet har besluttet at rejse skov på et arealet, der har været forpagtet ud og er blevet drevet landbrugsmæssigt. Den sydligste del af arealet friholdes for beplantning, idet det er underlagt en fortidsmindebeskyttelseslinje, hvor det dog støder op til flere skovområder.