Gå til hovedindhold

Randers planter sine første klimaskove

15.12.2022
Kommune
Projekter
randers

Randers’ borgmester har sammen med lokale borgere taget første spadestik til kommunens to første skove støttet af Klimaskovfonden: Klørupskov og Digterskoven.

Torsdag den 17. november satte Randers’ borgmester, Torben Hansen, en spade i jorden sammen med sine børn, kommunens skovfoged og lokale borgere. I løbet af dagen plantede de sammen 350 egetræer og 50 frugttræer. I det hele skal der plantes 21.000 træer, der spreder sig over 12 hektar inklusive lysninger.

Navnene på de to nye skove er Klørupskov og Digterskoven. Begge navne er idéer fra borgere.

”Vi ville gerne skabe et ejerskab til vores nye klimaskove, og det gjorde vi ved at inddrage alle borgere i Randers Kommune i en konkurrence om hvad skovene skulle hedde. Samtidig fik vi via konkurrencen en rigtig god mulighed for at snakke med borgerne om klimaskovene og hvordan de bliver udformet," fortæller borgmester Torben Hansen.

Alle borgere kunne komme med deres bud på navnene til de nye skove, og Miljø- og teknikudvalget fik over 100 navneforslag. 11 vindere blev udnævnt og belønnet med et frugttræ til haven.

planteevent i randers

De fremmødte borgere hjalp med at plante de første træer. Vinderne af navnekonkurrencen fik derudover præmien: et træ til deres egen have.

Klimaskove som naturens CO2-støvsugere

Randers Kommune har sat et mål om at rejse 3000 hektar ny skov inden 2030. Det er en del af strategien for at kommunen kan nedbringe CO2-udledningen med 70 procent inden 2030. Skovene i Langå og Over Hornbæk er de to første.

”Skov er et rigtig godt klimaværktøj. Forstået på den måde, at vi får meget CO2 lagret for hver krone vi bruger. Samtidigt er skov godt for mange andre ting end klimaet, f.eks. for biodiversitet, friluftsliv, rent drikkevand,” siger borgmester Torben Hansen.

Skovene bliver forsynet med stier, så de kan bruges som rekreative områder. I Klørupskov bliver der også anlagt en sø på ca. 1000 m2, som blandt andet vil beskytte den sjældne løgfrø og dermed bidrage til en forbedret biodiversitet.

Skovene skal på sigt også bruges som bæredygtige byggematerialer. Når træerne fældes, bliver der plantet nye træer, og selvom hovedfokus er klima, tilgodeses biodiversitet i alle skove ved at lave brede skovbryn, lysninger og at understøtte de eksisterende naturpotentialer.