Gå til hovedindhold

Lavbundsprojekter

Klimaskovfonden giver støtte til at udtage lavbundsjorder med mere end 6 % kulstofindhold, typisk områder, hvor der i dag drives landbrug. På projektområderne genskabes den naturlige vandstand i videst mulige omfang ved at afbryde dræn og grøfter. 

Arealet vil efterfølgende kunne anvendes til ekstensivt landbrug, f.eks. græsning og høslet, og det er muligt at indarbejde hensyn til biodiversitet og klimatilpasning. Lavbundsområderne får efterfølgende status som nye varige naturområder, som hovedregel lysåbne, og på arealerne tinglyses samtidig forbud mod jordbearbejdning, sprøjtning mv., som skal sikre den nye naturtilstand og klimaeffekten.

Hvad støtter Klimaskovfonden?

Lavbundsprojekter på arealer primært op til 10 hektar. Der kan søges støtte til projekter, der er større end 10 hektar, men de har andenprioritet. Projekterne skal kunne gennemføres uden jordfordeling og uden nabopåvirkning. 

For lavbundsprojekter er det maksimale støttebeløb 160.000 kr/ha heraf maksimalt 110.000 kr/ha til indkomstkompensation til lodsejer. 

For lavbund gælder, at støtten ikke må overstige 360 kr. pr. ton CO2. Støttebeløb fastlægges ved, at ansøger giver et bud på indkomstkompensation (auktionspris, der meldes ind i ansøgningsrunden). Resten af beløbet går til at dække forundersøgelse. 

 

model over projektforløb lavbund

Model for lavbundsprojekter

Lavbundsprojekter i Klimaskovfonden

Når kulstofrig lavbundsjord omdannes til natur med støtte fra Klimaskovfonden, er der særlige forhold, før og efter lavbundsprojektet er gennemført.

Kriterier for lavbundsprojekter

Klimaskovfonden stiller en række krav til lavbundsprojekter, der får støtte fra fonden. Det er samlet i oversigten over kriterier.

foto af vådområde i solnedgang

Forundersøgelse

Før et lavbundsprojekt kan gennemføres, skal der laves en forundersøgelse for at indsamle den nødvendige information om jorden og kulstofindholdet.

Skabelon til forundersøgelse

Brug Klimaskovfondens skabelon til forundersøgelsen, så du er sikker på, at du har de rigtige data og kort, der skal bruges til at vurdere projektets CO2-effekt.

foto af lysåbent naturområde

Beregning af CO2-effekt ved lavbundsprojekter

Du skal beregne hvor meget CO2 dit projekt leverer med Klimaskovfondens beregningsmodel.

Beregningsmodel

Her finder du selve beregningsmodellen i Excel. Det er en god ide at bruge vejledningen, når du udfylder beregningsmodellen.

Lavbundsudtag