Ny skov i Odsherred med flere fordele

Ved Hesselvej uden for Nørre Asmindrup i Odsherred Kommune plantede Klaus Boesen og hans familie skov på deres grund. Fordi miljøet og naturen er vigtig for dem. De fik tilskud fra Klimaskovfonden til skoven, der udover CO2-effekt også beskytter drikkevand og udvider eksisterende naturområder.
Klaus Boesen, lodsejer
”Det giver god mening i en tid, hvor vi er nødt til at tage ansvar og gøre tingene anderledes. Det giver høj kvalitet for os som familie, samt miljøet, og stor tilfredshed over, at vi rent faktisk kan gøre en aktiv indsats,”
I foråret 2024 plantede Klaus Boesen og familien 30.000 træer på et knap otte hektar stort areal på deres ejendom. De valgte en skov med 20 forskellige arter af løv- og nåletræer. Herudover tilføjede de tusinde nøddetræer til et tidligere krat. Den nybagte skovejer forventer, at skoven bliver både smuk, god for dyrelivet, og på sigt giver værdi, når træet bliver fældet og brugt.
Skov med synergieffekter
At skoven har flere fordele, er et krav for at få økonomisk støtte fra Klimaskovfonden. Udover at optage drivhusgasser skal skovene sikre drikkevand, biodiversitet og rekreative muligheder. Det er fremhævet i loven om Den danske Klimaskovfond, at fonden kan stille krav om synergieffekter i forhold til natur, biodiversitet, miljø og friluftsliv.
Den nye skov ved Hesselvej tæt på Nørre Asmindrup giver flere effekter.
Imellem skovens plantede træer ligger allerede søer og moser, der er beskyttet gennem Naturbeskyttelsesloven, og et vandløb løber tæt forbi. I nærheden ligger et større beskyttet naturområde. Sammen med den nye skov udgør de et sammenhængende område med varierende typer af natur.
Områdets undergrund indeholder drikkevand til en del af kommunens borgere. Derfor har kommunen interesse i at beskytte depoterne med skov. Den nye skov er med til at sikre vandet.
Odsherred Kommune udpegede området, som et sted, hvor det er særlig relevant at reducere udledning af kvælstof. Også her hjælper skoven.
Skov fylder tolv procent af det samlede areal indenfor kommunens grænser. Ansøgere fra kommuner med lav andel af skov på under 15 procent får et plus i Klimaskovfondens kriterier, når fonden uddeler tilskud. Så de er med til at hæve andelen af skov i kommunen.
Nu er der kommet mere skov i kommunen med alle de nye træer ved Hesselvej. Før dominerede græs, når de så ud over det kuperede terræn på og på de jævne marker, så de afgrøder fra landbrug. Nu vokser træerne rundt om mosen og de små søer.

Skov med flere fordele er vigtigt for danskerne
Positive sidegevinster ved skove er vigtige for danskerne.
En undersøgelse fra starten af sidste år viser, at danskerne mener, at det er vigtigt, at der er flere fordele ved skovrejsning. I undersøgelsen svarede et repræsentativt udsnit af danskerne på, hvad der er vigtigt, at skovene kan. Udover at de mener, at skoven skal have en positiv klimaeffekt (77 procent), så er det vigtigt, at skoven øger arealet med beskyttet natur (64 procent), at skoven beskytter drikkevandet (86 procent), forbedrer biodiversitet (74 procent) og giver flere muligheder for naturoplevelser (63 procent).
Mere skov på vej
Ejendommen ved Hesselvej skal være fuld af natur - skov, eng og søer. Fra næste år vil skoven få selskab af en brakmark med blomster, som er gode for biodiversiteten, på de resterende arealer. I alt vil naturen dække 35 hektar af den 40 hektar store ejendom. Derudover håber Klaus Boesen og familien at få mulighed for at lave et lettere vådt område på omkring tre hektar.
Klaus Boesen fortæller, at de har planer om at plante mere skov i fremtiden. Der er allerede sendt en ansøgning afsted.
Ny ansøgningsrunde i maj 2025
Vil du også have skov på din jord, så giver Klimaskovfonden støtte igen i foråret 2025. Den 12. maj åbner en ny ansøgningsrunde med nye muligheder for støtte og nye støttesatser.