Gå til hovedindhold

Kulturlivet støtter nyt skov- og naturområde ved Hvalsø

31.03.2025
foto af stubmark hvor der kan rejses skov

Lejre Kommune vil sammen med Klimaskovfonden og Green Producers Club etablere et nyt område med skov og natur tæt på Hvalsø. Samarbejdet vil give kulturbranchen en unik mulighed for at bidrage til fælles skovrejsning.

En lang række af kulturlivets virksomheder skal have mulighed for at bidrage til skovrejsning på Sjælland. Det er tanken bag et nyt samarbejde, som Lejre Kommune netop har indgået med Green Producers Club og Klimaskovfonden. Sammen vil de skabe et nyt skov- og naturområde syd for Hvalsø. 

Green Producers Club er en medlemsorganisation, som i Danmark bl.a. tæller Nordisk Film, TV2, Grøn Koncert og Spejderne. Foreningens formål er at nedbringe kulturbranchens klimaaftryk.

Ege Heckmann

Green Producers Club i Danmark

“I forvejen gør kulturbranchen meget for at mindske sit CO2-fodaftryk. Men flere af vores medlemmer vil gerne gøre endnu mere sammen, og derfor opstod ideen om, at kulturlivet planter en fælles skov”

“I forvejen gør kulturbranchen meget for at mindske sit CO2-fodaftryk. Men flere af vores medlemmer vil gerne gøre endnu mere sammen, og derfor opstod ideen om, at kulturlivet planter en fælles skov”, forklarer Ege Heckmann, som står i spidsen for Green Producers Club i Danmark. Konkret er det tanken, at kulturlivets virksomheder kan bidrage økonomisk til projektet via Klimaskovfonden. 

“Jeg håber, at hele branchen vil tage ejerskab på konceptet, så vi om 10 år har leveret et væsentligt bidrag til de mange tusinde kvadratmeter god dansk natur, som Danmark står over for at skulle finde plads til”, uddyber Ege Heckmann. 

Fælles indsats for klima, natur og biodiversitet

Projektet er det første konkrete resultat af, at Lejre Kommune og Klimaskovfonden for nylig indledte et samarbejde. I den forbindelse blev Lejre “Klima+ kommune”, og en af tankerne er netop, at virksomheder og borgere skal kunne bidrage økonomisk til skovrejsningsprojekter.  

Det nye skov- og naturområde skal ligge på to kommunale arealer lige syd for Hvalsø, og Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup, er glad for projektet: 

“Det her er et virkelig godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre, når flere går sammen om at gøre en forskel for klimaet og biodiversiteten. I Lejre Kommune råder vi ikke selv over ret meget jord, så jeg er glad for, at vi i Kommunalbestyrelsen er blevet enige om at afsætte områderne ved Hvalsø til formålet”, siger Tina Mandrup. 

Borgerne inviteres med i nyt udvalg

Borgmesteren suppleres af Grethe Saabye, formand for Udvalget for Erhverv, Klima og Lokal Udvikling:  

"Skoven og de nye naturområder ved Hvalsø er et projekt, som mange kan få glæde af. Udover at gavne klimaet og naturen, kan det blive et vigtigt nyt rekreativt område for byen. Derfor har det også været afgørende for udvalget, at kommunen opretter et særligt “skovudvalg”, så borgere og andre kan få indflydelse på områdets udformning.” 

Mange grønne muligheder – og brug for kreativitet

Direktør for Klimaskovfonden, Poul Erik Lauridsen, ser frem til det videre arbejde med projektet: 

”I Klimaskovfonden er det vores vigtigste opgave at bringe parter sammen, der vil handle for klimaet gennem helt konkrete skovprojekter. Derfor er det en stor fornøjelse, at vi nu kan bringe Green Producers Club, der vil bidrage til ny skov og natur, sammen med Lejre Kommune, der vil lægge jord til. Det bliver til glæde for både borgerne og klimaet, og det er et skoleeksempel på, hvad man kan få til at ske, når man går sammen om konkret klimahandling,” siger Poul Erik Lauridsen. 

Han understreger, at det også vil være muligt for borgere, foreninger og virksomheder i Lejre Kommune at støtte projektet økonomisk. 

 

Kommunalbestyrelsen godkendte ideen

Kommunalbestyrelsen godkendte ideen på sit seneste møde. I mødematerialet beskrives de mange forskellige muligheder, som projektet også rummer: Fra en mulig ny grøn stiforbindelse til at lægge Elverdamsåen tilbage i sit slyngede forløb. Projektet kan også rumme mere åbne områder med biodiversitet og “klimasøer”, der kan holde vandet tilbage og fjerne kvælstof, når Danmark rammes af hyppigere og voldsommere skybrud. 

“Alt det er muligheder, som skovudvalget skal være med til at se på. Og så vil Lejre Kommune og samarbejdspartnerne beslutte projektets endelige udformning”, understreger udvalgsformand Grethe Saabye.