Gå til hovedindhold

SKOVKONVENT 2025

foto af natur set oppefra

Klimaskovfonden samler samarbejdspartnere til skovkonvent 2025 med temaet: Urørt skov - fra aftale til handling. Sammen skal vi blive klogere, finde løsninger og formulere anbefalinger, så der kan etableres ny urørt skov i Danmark.

Med aftalen om Grøn Trepart er det besluttet, at der skal etableres 80.000 hektar ny urørt skov på tidligere landbrugsjord. Det vil Klimaskovfonden gerne være med til at gøre til virkelighed. Derfor samler vi alle vores samarbejdspartnere til skovkonvent med fokus på opgaven: at omsætte aftalen til konkret handling. Hvad skal der til for at komme i gang, hvilke forhindringer skal ryddes af vejen, hvordan gør vi det i praksis og hvordan sikrer vi hensyn til både klimaeffekt, biodiversitet, lodsejeres ønsker og virksomheders vilje til medfinansiering? 

Alle de spørgsmål skal vi blive klogere på, og sammen finde løsninger og formulere anbefalinger. 
Dagen bliver derfor en blanding af oplæg, workshops, inspiration og debat, så vi sammen kan sætte rammer for, hvordan Danmark de kommende årtier får omdannet landbrugsjord til urørt skov. 

Vi håber at se dig til Skovkonvent 2025!   

foto af skov set oppefra

Foreløbigt program

Dagen bliver en blanding af oplæg, workshops, inspiration og debat - og det endelige programmet er stadig ved at blive sat sammen. Det ser sådan ud i grove træk: 

9.30: Velkommen, oplæg om Grøn Trepart ved Jeppe Bruus (TBC), Maria Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening og Anders Frandsen, Dansk Skovforening. 

10.30: Korte indlæg som optakt til gruppedrøftelser: 

  • Urørt skov og biodiversiteten: Signe Normand, forperson i Biodiversitetsrådet
  • Urørt skov og samfundsøkonomiske gevinster: Bo Jellesmark Thorsen, dekan på Københavns Universitet, medlem af Klimarådet: 
  • Urørt skov og klimaeffekt: Vivian Kvist Johannsen, MSc skovbrug, Ph.D. og Institutleder, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
  • Urørt skov og lovgivningen: Katrine Hahn Kristensen, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø. 
  • Urørt skov og virksomhedernes vilje til medfinansiering: Joachim Marc Christensen fra Global Compact Network. 
  • Urørt skov og private lodsejeres motivation for skovrejsning: Clara Ryge Carlsen, Ph.d-stipendiat Institut for Fødevare- Ressourceøkonomi, Københavns Universitet og MOSAIC.  

11.30: Gruppedrøftelser i flere runder - der formuleres barrierer, anbefalinger mm. i grupperne 

13.30: Inspirationsoplæg: Naturlig tilgroning ved professor emeritus Jørgen Bo Larsen, Nane Køllgaard Pedersen, Ph.D. i naturlig tilgroning. 

14.00: Opsamling på gruppearbejdet - anbefalinger afleveres til et panel med deltagere, der skal arbejde videre med skovrejsning i Danmark: 

Peter Kofod Kristensen, formand for Skovrådet, Ida Auken, MF, Socialdemokratiet, Marianne Bigum, (MF, SF) samt repræsentanter fra KL og Klimaskovfonden.

15.00: Hvad sker der derude? Peter Søgaard, biolog fortæller om gode erfaringer fra Aarhus Kommune. 

Fredagsbar 

 

Praktiske oplysninger

Tid: Fredag den 14. marts kl. 9.30-15.30 

Sted: Banegården, Otto Busses Vej - 2450 København SV. 

Skovkonvent 2025 er gratis.

Tilmelding: Du skal tilmelde dig via linket her på siden. Tilmelding er bindende, men du kan melde fra frem til 7 dage før. Er alle pladser optaget, kan du komme til at stå på venteliste. Du skal være indstillet på at bidrage med konstruktive input og løsninger, når du deltager.  

 

foto af natur set fra oven

Nyheder fra Klimaskovfonden

foto af selvgroet skov set oppefra
10.01.2025

Hvordan kan landbrugsjord blive til urørt skov, der optager CO2?

Med Den Grønne Trepart er det aftalt, at Danmark skal have mere skov og mindre landbrugsjord. Aftalen omfatter, at 100.000 hektar ny skov skal etableres som urørt skov, som både skal sikre CO2 optag, kvælstofreduktion og samtidigt skabe bedre vilkår for biodiversiteten. Men hvordan kan man etablere nye urørte skove på en bar mark, og hvad sker der med CO2 effekten? Vi stiller 10 spørgsmål til Kresten Petersen, forstkandidat og chefkonsulent i Klimaskovfonden.