Gå til hovedindhold

Regeringen booster Klimaskovfondens skovrejsning med 194 millioner

06.03.2025
foto af to mennesker der kigger på små træer

Med den Grønne Trepart som afsæt får Klimaskovfonden en ekstra bevilling på 193,9 millioner kroner. Det giver mulighed for at fonden kan skrue op for tempoet i skovrejsningen og blandt andet udvikle et nyt koncept for urørt skov.

Klimaskovfonden modtager 193,9 millioner kroner. Det betyder, at Klimaskovfonden kan give støtte til at rejse mange flere nye skove i det kommende år oven i de 177 nye skov- og naturområder, som fonden har sat i gang de seneste fire år.

Ifølge minister for grøn trepart, Jeppe Bruus, vil bevillingen sætte fokus på Klimaskovfondens evne til at sikre handling og hastighed i skovrejsningen.

”Vi skal med den grønne trepart have plantet 250.000 hektar ny skov i Danmark, og derfor skal vi have alle goder kræfter i spil. Jeg er glad for, at vi kan tilføre flere midler til Klimaskovfonden, som skal være med til at løfte opgaven, så vi sammen kan skrue op for tempoet i skovrejsningen og få endnu mere urørt skov. Med mere urørt skov kan vi se frem til store naturoplevelser, hvor der er langt mere plads til planter, svampe, padder, insekter og fugle,” siger Jeppe Bruus. 

Konkret vil Klimaskovfonden allerede i 2025 uddele en stor del af ekstrabevillingen i støtte til kommuner, kirker og private jordejere, der vil plante skov på deres arealer.

Nyt kapitel i skovrejsningshistorien

Til april åbner fonden en ansøgningsrunde med ekstra mange millioner i puljen for kirker, kommuner og private jordejere, der vil plante skov.  

”Vi har store forventninger til forårets ansøgningsrunde, hvor vi nu kan få endnu flere jordejere i gang med at rejse skov, der både giver mere og bedre natur, beskytter drikkevand og mindsker udledningen af kvælstof til fjorde og farvande. Det er afgørende, at vi får konkret handling allerede nu,” understreger Kirsten Brosbøl, der er forperson i Klimaskovfonden. 

Allerede i januar åbnede Klimaskovfonden et helt nyt kapitel i skovrejsningshistorien, da fonden afprøver et helt nyt koncept for at etablere ny urørt skov gennem skovrejsning på bar mark sammen med kommuner og fonde i en særlig ansøgningsrunde. I februar gav fonden tilsagn om støtte til 32 nye skovrejsningsprojekter, der nu kan blive til virkelighed. 

portræt af Kirsten Brosbøl

Kirsten Brosbøl

Forperson, Klimaskovfonden

Virksomhedernes finansiering er stadig afgørende for, at vi kan plante flere nye skove i Danmark, men med bevillingen får vi flere værktøjer i vores værktøjskasse, som vi kan tage i brug for at sætte endnu mere fart på skovrejsningen.

foto af lille nyt træ

Privat medfinansiering er stadig afgørende

Klimaskovfonden får medfinansiering til at plante nye skove fra virksomheder, der giver bidrag til at skabe en CO2-effekt gennem skovrejsning, og den model ændrer de nye midler ikke på:

”Flere midler betyder kun, at vi kan give tilsagn til endnu flere skovrejsningsprojekter, så vi kan have flere CO2-enheder på hylderne til de virksomheder, der gerne vil bidrage til klimaindsatsen. Virksomhedernes finansiering er stadig afgørende for, at vi kan plante flere nye skove i Danmark, men med bevillingen får vi flere værktøjer i vores værktøjskasse, som vi kan tage i brug for at sætte endnu mere fart på skovrejsningen,” forklarer Kirsten Brosbøl.

 

FAKTA: 

Bevillingen til Klimaskovfonden blev godkendt af Folketingets Finansudvalg d. 12. december 2024. Det er midler, der ikke er brugt, fra andre ministerområder, der er omprioriteret til Klimaskovfonden.

Klimaskovfonden har siden etableringen støttet 177 skovrejsnings- og lavbundsprojekter.