Gå til hovedindhold

Søg støtte til at plante skov nu: Nemmere at ansøge og mulighed for højere støtte

15.05.2025
foto af mand der går i nyplantet skov

Klimaskovfondens nye runde med støtte til skovrejsning bliver første mulighed for at få højere støtte efter Den Grønne Trepart. Fonden forventer at give indkomstkompensation oveni støtten til selve skovrejsningen allerede fra denne ansøgningsrunde. Samtidig forenkles ansøgningen, så træerne kan komme hurtigere i jorden.

Klimaskovfonden åbner nu en ny ansøgningsrunde med frist 12. juni med hele 75 millioner kroner i puljen. Og udover at Klimaskovfonden har gjort ansøgningsprocessen mere enkel, bliver det også den første mulighed for at få kompensation for tabt indtægt oveni støtten til selve skovrejsningen. Det betyder samlet set et højere støttebeløb per hektar. 

Første mulighed for indkomstkompensation efter grøn trepart

Klimaskovfonden forventer at få lov til at give indkomstkompensation til lodsejere - det vil sige kompensation for manglende indtjening ved omlægning til skov. Folketinget er nemlig i disse uger ved at behandle en lovændring om netop det. Søger man støtte hos Klimaskovfonden inden 12. juni, vil man få tilsagn om støtte umiddelbart efter den 1. juli 2025, hvor lovændringen træder i kraft. 

Med et højere støttebeløb håber Klimaskovfonden, at endnu flere lodsejere vil bruge muligheden for at rejse skov på deres ejendom.

”Det er den første mulighed for at få indkomstkompensation som blev introduceret med Den Grønne Trepart, så det håber vi naturligvis at lodsejerne vil tage rigtig godt imod. Nu kan man komme hurtigt i gang med at omlægge arealer til skov, og jo hurtigere jo bedre i forhold til klimaeffekten,” siger Mikael Kirkebæk, der er chefkonsulent i Klimaskovfonden. 

Niveauet for den nye indkomstkompensation vil følge statens fastsatte takster per hektar som et engangsbeløb. Kompensationen kommer udover tilskuddet til selve skovrejsningen, som stadig udregnes ved en auktionsmodel, hvor lodsejere selv sætter prisen for projektet i forhold til den CO2-effekt, skoven giver – dog maksimalt op til 65.000 kr. pr. hektar. De projekter med mest CO2 for pengene prioriteres indenfor ansøgningsrundens budget på 75 millioner kroner. 

”Vi vil give økonomisk kompensation til jordejere på samme niveau som en kommende statslig støtteordning. Derudover får man finansieret selve skovrejsningen og det betyder, at omkostningerne ved at plante træer på landbrugsareal bliver mindre for den enkelte landmand. Typisk mister man indtægt fra afgrøder, når man planter skov på en landbrugsmark, men det tab af indtægt kan Klimaskovfonden mindske allerede fra denne ansøgningsrunde,” forklarer Mikael Kirkebæk. 

Kun én ansøgning fremover

Samtidig ændrer Klimaskovfonden på andre vilkår, så lodsejerne får lettere ved at få ansøgningen afsted. Fremover skal der kun ansøges i en omgang. Det betyder at alle oplysninger om projektet skal indgå i ansøgningen fra start. Dog behøver tilladelser fra myndigheder ikke være på plads, inden man søger. Ændringen betyder at træerne kommer hurtigere fra skrivebord til jord. 

FAKTA

Selve ansøgningsmodulet åbner den 20. maj med frist 12. juni 2025 men allerede nu kan man finde vejledning og dokumenter til brug i ansøgnignsprocessen, samt en liste over skovkonsulenter, der kan hjælpe med projekt og ansøgning. Puljen til skovprojekter er denne gang på 75 mio. kr.  

Man kan søge støtte til private arealer over 5 hektar og på arealer ejet af kirker og kommuner på over 2 hektar.  

Klimaskovfonden har allerede givet tilsagn om støtte til flere end 180 skovrejsnings- og lavbundsprojekter på i alt 1800 hektar de seneste år.