Gå til hovedindhold

Dan Jørgensen plantede det første træ i ny klimaskov i Harndrup

07.05.2024
dan jørgensen planter træer

Solen skinnede over markerne ved Harndrup, da minister for global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), plantede det første træ i en ny skov ved børne- og ungehjemmet Damkjærgård. Skoven er et led i klimaindsatsen og skal binde CO2, men den skal også bruges som et pædagogisk rum til at skabe trivsel for de børn og unge, der bor der på stedet. 

Det var en speciel spade med inskription, Dan Jørgensen satte i jorden på den mark, der nu skal blive til en ny skov. Han var nemlig mødt op for at plante det allerførste træ i en ny klimaskov, der bliver plantet på det socialpædagogiske opholdssted Damkjærgård i Harndrup med støtte fra Klimaskovfonden. 

Dan Jørgensen var som klimaminister en af dem, der tegnede de første streger til Klimaskovfonden tilbage i 2020 og tirsdag var han så ude for at se et af de mange skovrejsningsprojekter fonden allerede har fået i gang, herunder en lang række nye skove på Fyn. 

På vej mod meget mere skov i Middelfart 

Foruden børn og voksne på Damkjærgård og CESA, der ejer arealet var Klimaskovfondens direktør Poul Erik Lauridsen og formand for Klima- Natur- og Genbrugsudvalget i Middelfart Kommune, Jacob B. Nielsen (S) også mødt op for at være med til at plante de første træer i den nye Damkjærskov. 

Jacob Nielsen roste skovrejsningsprojektet for Middelfart Kommune håber, at mange flere får inspiration til at rejse skov på deres arealer:

”Det at I rejser skov her ved Damkjærgård virkelig et godt skridt på vejen mod at nå de mål kommunen har sat om at få plantet 100 hektar mere skov. Det er et rigtig flot initiativ” sagde Jacob B. Nielsen. 

 

 

Foto af Dan Jørgensen der planter et træ

Det første egetræ blev plantet uden for Middelfart af Dan Jørgensen

Skoven skal øge trivsel og udvikling

Skoven bliver på 5,2 hektar, og selvom foreningen Center for Socialt Arbejde - CESA - og dens ejendomsselskab CESA Fyn Aps, der står bag Damkjærgård, har ambitioner på klima- og miljøområdet, så er der også et pædagogisk aspekt i deres ønske om at rejse skov. Ophold i skoven er nemlig med til at forbedre børnenes udvikling og trivsel:

”Det er erfaringen, at aktiviteter i naturen giver ro i nervesystemet, hvilket de børn, der bor på Damkjærgård, har stort behov for. Naturen giver mulighed for sansestimuli på alle sanseområder. Børnene på Damkjærgård er ofte understimulerede på de fysiske sanseområder, hvilket aktiviteter i naturen kan bidrage til at kompensere for” fortæller Palle Tofte, der har stået for projektet hos CESA Fyn Aps. 

Han fortæller, at pædagogerne ofte bruger naturen som et ekstra læringsrum.

”I naturen er der højt til loftet, mulighed for at gå på opdagelse, plads til fordybelse og nysgerrighed. Her bliver der fx bygget huler i skoven, slappet af i hængekøjerne på grunden, spillet bold og lavet bål. Et større skovområde, hvor der er adgang til små søer, vil forbedre disse muligheder væsentligt” siger Palle Tofte.

foto af spader på mark klar til at plante træer
foto

Skoven skal komme børn og unge til gode og flere af børnene var med til at plante de første træer.